בתוכנית "בית נאמן" בהגשת הרב אריה אטינגר, נחשף הקהל לרעיון העמוק על ה"משולשים" בזוגיות ובמערכות יחסים. הרב אטינגר משתמש בדימוי אקטואלי מעולם הפוליטיקה כדי להמחיש את הרעיון: "למשל, צד אחד במשולש זה ראש הממשלה שמפטר את יו"ר השב"כ, וצד שני זה ראש השב"כ שאומר 'אני לא מוכן להתפטר'. ואז מגיעה היועמ"שית ונכנסת בתוך המשולש ואומרת לראש הממשלה 'אני לא מסכימה שתפטר את ראש השב"כ'".
הרב אטינגר הוסיף: "ככה זה בדיוק בזוגיות, יש את האבא, יש את האמא, והם רבים ומתווכחים, ואז השאלה היא מה קורה במשולש הזה. האם נכנס מישהו שלישי שזה – ההורים, השווער, השוויגער, יועץ נישואין, ומתערבים בתוך המשולש. או שאולי זה בדיוק כמו 'תן זכות קדימה'. התמרור תן זכות קדימה שונה מ'עצור' ומ'אין כניסה', שבהם אין אפשרות להיכנס, ב'תן זכות קדימה' אני אומר לבן אדם, בוא תפעיל את שיקול הדעת, ותראה מה נכון לך לעשות ואיך נכון לך להתנהל".
סיפורם של דניאל וצביה: כשהחיצוניות מתערערת
בשבוע שעבר, שיתף הרב אטינגר את המאזינים בתהליך שעובר דניאל – אחד מחברי הקבוצה בתוכנית להכשרת מאמנים זוגיים, כחלק מתוכנית ההכשרה עוברים החברים תהליך אישי מטלטל.
דניאל שיתף בכך שבזמן האחרון החזות החרדית שלו משתנה. בהתחלה ירד הכובע, אח"כ החליפה והעניבה, בהמשך התקצרו השרוולים ובסוף גם התעוררו ספקות לגבי הכיפה. דניאל שיתף שבשלב הכיפה הזדעקה אשתו, היא לא הסכימה בשום אופן לשאת בבושות ובביזיונות, אבל ככל שהעמקנו התברר שדניאל בעצם מנסה לאלץ את אשתו להיות גיבורה, הוא מנסה אותה דווקא בנקודות התורפה שלה כדי לבדוק האם וכמה היא מסוגלת לצאת מהפחדים שלה ולהיות חזקה עבורו. כאילו אומר לה "את כ"כ עסוקה בחיצוניות ובנראות אז בואי אני אאתגר אותך…"
בתחילה נראה היה שדניאל מבקש להתחבר למשהו פנימי, אך כשהעמיקו בתהליך, התברר שלמעשה הוא מנסה לאלץ את אשתו להיות חזקה. דניאל חווה את אשתו כאישה שמתעסקת רבות בחיצוניות ובמראית עין, והקושי שלו לחוות אותה כחלשה דחף אותו לאתגר אותה ולגרום לה להתמודד עם החולשה הפנימית שלה.
המסע של צביה: מחיצוניות לפנימיות
השבוע, ממשיך הרב אטינגר ומספר על המסע של צביה, אשתו של דניאל. בעקבות השינויים שעובר בעלה, הגיעה צביה לקבוצת הנשים כשהיא חסרת אונים. היא ביקשה לעשות עבודה פנימית על מה שקורה לה, מתוך הבנה שלא תוכל לשנות את בעלה ושעליה למצוא את הביטחון מתוך עצמה.
צביה שיתפה: "אני עוברת טלטלה שמשקפת לי את המצב האמיתי שבו אני חיה. אני מבינה פתאום כמה באמת אני עסוקה בנראות… אם עד היום הכל היה מובן מאליו והמסגרת החרדית אפשרה לי להישאר במקום חיצוני, היו גבולות ברורים וכללים ברורים… ואז כביכול אני יכולה מבפנים לא להשקיע".
דווקא הערעור על המסגרת החיצונית החרדית שיצר בעלה, גרם לצביה להתחיל לחפש חיבור אמיתי יותר לבורא עולם ולעבודה פנימית. כשהתבקשה לבחור חברה מהקבוצה שמסמלת בעיניה חיבור אמיתי, הצביעה על נחמה והסבירה: "נחמה היא מסמלת עבורי חיבור לה', אני רואה בה סמל לאדם שתוכו כברו. נחמה היא אישה רגועה, אישה שמסוגלת להכיל ויחד עם זה להציב גבולות. אני לעומתה יותר מנותקת ונוקשה".
התובנה המטלטלת: הניתוק הפנימי העמוק
ההתבוננות בנחמה הובילה את צביה לתובנה מטלטלת, היא פרצה בבכי מטלטל, והייתה נסערת והמומה מהגילוי שאליו הגיעה: "אתן יודעות מה אני קולטת כעת? שהניתוק שלי הוא לא רק מבורא עולם… אני מנותקת גם מול הילדים שלי, גם מול ההורים שלי, וגם מול בעלי".
בשלב זה צביה החלה לשחזר את מערכת היחסים שלה עם אמה – אישה חזקה ומפורסמת שהפכה לעוגן בחייה. היא תיארה כיצד הפכה את אמה ל"אשת ברזל" וכיצד כל ערכה העצמי נשען על הקשר עם אמה: "תמיד חששתי מאמא, אמא היתה העוגן שלי בחיים, העצמתי אותה והפכתי אותה לאשת ברזל ומנגד גם תמיד ניסיתי לרצות אותה כדי לזכות באישוריה. אמא שלי אישה חזקה ומפורסמת, אני לא הערכתי את עצמי ותליתי את השווי שלי בכך שאני הבת שלה, בכל מקום שבו הצגתי את עצמי סיפרתי לכולם מי אמא שלי, לכן היה לי כל כך חשוב לשמר את דמותה הנערצת".
צביה הבינה שכל המהות החיצונית שלה כה מושקעת דווקא משום שבפנים היא חשה חלשה ושברירית: "מבפנים אני חלשה ושברירית, רגישה, מבוהלת, פוחדת עד מוות מ'מה יגידו' וממילא המהות החיצונית שלי כל כך מושקעת. אני באמת עסוקה מעל לראש במעטפת החיצונית שלי שתהיה מושלמת ללא רבב, ומפספסת את החיבור בין הבפנים לבחוץ".
העיקרון של "אל תיכנס למשולש"
הרב אטינגר מסביר את העיקרון החשוב שהנחה אותו בעבודה עם הזוג: לא להיכנס למשולש. כיועץ, הוא בחר שלא להתערב ולא להשליך את עולמו והאג'נדות שלו על המצב המורכב של דניאל וצביה. דבר זה אפשר להם לעבור תהליך עמוק ומשמעותי.
"דווקא בזכות זה שלא נכנסתי למשולש של מה שקורה בין דניאל לצביה, תראו איזה תהליך מדהים קורה שם. הוא רוצה אותה חזקה… זה מערער אותה, ואז היא עוברת תהליכים שפתאום היא מתחילה למצוא את בורא עולם ומתחילה לבנות משהו מבפנים".

הרב אטינגר ממחיש את הרעיון באמצעות דימוי התמרור "תן זכות קדימה" – התמרור היחיד שהוא בצורת משולש: "בתן זכות קדימה, אנחנו נותנים לנהג אופציה. אנחנו לא אומרים לו, אנחנו לא שוללים את הבחירה שלו… אנחנו סומכים עליך, בוא תראה מתי להיכנס".
המשמעות לחיי היומיום
הרעיון של ה"משולש" והימנעות מלהיכנס אליו רלוונטי לא רק ליועצים ומטפלים, אלא גם להורים, בני זוג, וכל מי שנמצא במערכות יחסים. הרב אטינגר מתאר כיצד ילדים מנסים לעתים "להיכנס למשולש" שבין ההורים, או כיצד במשפחות משולבות ילדים מנסים להתערב במערכת היחסים בין הורה לבן/בת זוגו החדשים.
התובנה העמוקה היא שכאשר נמנעים מהתערבות חיצונית ונותנים לאנשים את המרחב לצמוח ולהתמודד בעצמם עם האתגרים, מתאפשרים תהליכי צמיחה עמוקים יותר. כפי שמסכם הרב אטינגר: "אנחנו סומכים עליכם, ואם משהו שם הביא אתכם לחוסר אונים ואין לכם כבר את היכולת לנהל את עצמכם שם, בוא נבין למה, בוא נעזור לכם לגדול, אבל לא להתערב בבחירות שלכם".
האזינו לדברים המלאים, מתוך התוכנית 'בית נאמן' בהגשת הרב אריה אטינגר:
The post צביה פרצה בבכי מטלטל: "אני מנותקת לא רק מבורא עולם" appeared first on אמס.